Sınav Yarışında 'Doping' Safsatası

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanımız Prof. Dr. Fatma Neslihan İnal, Aydınlık Gazetesi'ne psikostimülan ilaçlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kırmızı reçeteyle satılan psikostimülan ilaçlar üniversite giriş sınavı ve Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girecek adaylar arasında yaygın olarak kullanılıyor. Sınavda rekabet, beynin kimyasını bozmaya kadar gitti. Psikiyatride tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçların sınavda uyarıcı etki yarattığı kulaktan kulağa yayıldı. Uzmanlar ise bunun bir şehir efsanesinden ibaret olduğunu ilaçların ihtiyacı olmayanlarda fayda göstermeyeceği gibi bağımlılık da yapabileceğini söyledi.

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatma Neslihan İnal, bu tür ilaçların kullanılabilmesi için dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısının olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. İnal, şöyle konuştu: “Bunlar kişide rahatsızlık varsa işe yarar. Rahatsızlık yoksa tanı olmadan kullanılıyorsa, tedavi edici etkisi olmadığı gibi kötüye kullanımdır. Fayda göstermediği gibi kişiye zarar da verebilir. Genetik bir yatkınlık varsa, bizim bilemediğimiz geçmiş kuşaklarda özellikle şizofreni ya da bipolar bozukluk varsa bu bozukluğu aktive edebilir. Bu ilaçların kötüye kullanılmasına karşıyız. Mutlaka tanı olmalı, tanı yoksa ilaç kullanılmamalı.”

Haber Tam Metin Linki:

218 görüntüleme