top of page

Ateşli Silahlar ve Çocuklar (Dijital Yayın)

Güncelleme tarihi: 11 Oca 2022

Çocuk ruh sağlığı çalışanları olarak, bireysel silahlanmanın bir sonucu olan çocuk ve gençlerin ateşli silahlar nedeni ile zarar görmelerinden endişe duymaktayız. Bunu önlemek amacıyla ailelere ve topluma aşağıdakileri hatırlamak isteriz.


Gelişimsel açıdan bakıldığında çocuklar meraklı, oyuncu ve aktif; ergenler ise meraklı ve dürtüseldir. Bu özellikler, çocuğun gelişimini destekleyen sağlıklı özelliklerdir. Ancak, ek olarak silah ile karşılaştıklarında bu merak ve dürtüsellik ölüme kadar varabilen ciddi tehlikelere neden olabilir.


Çocukları silahlı şiddete karşı korumanın en iyi yolu, tüm silahları evden uzaklaştırmaktır.

Evde silah bulundurulması halinde tehlikenin her zaman var olacağı unutulmamalıdır. Ancak bu riski azaltmak adına aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Tüm ateşli silahlar boş ve namlusu çıkarılmış olarak güvenli biçimde kilitlenmiş bir yerde saklanmalıdır.

  • Sadece ebeveynler silahın nerede olduğunu bilmelidir.

  • Silahlar ve mühimmatı ayrı kilitli yerlerde saklanmalıdır.

  • Tabanca için tetik kilidi kullanılmalıdır.

  • Herhangi bir tabancayı tutarken veya temizlerken ortamda çocuk bulundurulmamalı, tabanca bir an için bile olsa asla gözetimsiz bırakılmamalı; her zaman görüş açınızda olmalıdır.

Yapılan araştırmalar, birçok kazanın arkadaş ya da akraba evinde olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ebeveynler silah sahibi olmasalar bile, güvenlik önlemlerinin alındığından emin olmalı, çocuklarının oynadığı diğer alanları da kontrol etmeli ve güvenli hale getirmelidirler. Silahlar eğlence amacıyla (düğün, asker uğurlama, karşılama gibi ortamlarda) kullanılmamalı, kullanılmasına izin verilmemelidir.


Gençler alkol kullandığında ve silah bulundurduğunda şiddet uygulama ya da maruz kalma riski artmaktadır. Araştırmalar, ateşli silah ile intihar eden gençlerin, diğer yöntemleri kullananlara göre yaklaşık beş kat daha fazla alkol alma ihtimalinin olduğunu ortaya koymaktadır. Aile üyeleri arasında gerçekleşen silahlı saldırılarda, faillerin ve mağdurların yaklaşık %90'ının saldırılardan önce alkol veya uyuşturucu kullandığı tespit edilmiştir.


Çocuklar her gün televizyonda, filmlerde ve bilgisayar oyunlarında birçok şiddet eylemine tanık olmaktadır. Birçok oyun ateşli silahları içermektedir. Çocuklar genellikle gördüklerini taklit ederler ve televizyonda, filmlerde ve videolarda yoğun şiddet izledikten ve/veya şiddet içeren video oyunları oynadıktan sonra daha saldırgan olabilirler. Ebeveynler, çocuklarını medyada gösterilen silah şiddetinin etkilerinden korumaya yardımcı olmalıdır. Onları korumak için TV, film ve video izleme gibi etkinlikleri birlikte yapabilirler. Şiddet içeren video oyunlarını kısıtlayıp, televizyonu sınırlandırabilirler. Çocukların şahit olduğu şiddet olaylarını onaylamadıklarını dile getirebilir, şiddet davranışının herhangi bir sorunu çözmenin iyi bir yolu olmadığını vurgulayabilirler, dahası kendine ve başkalarına zarar vermeyen, barışçıl çözüm yolları bulmaları konusunda rol-model ve yol gösterici olmaya çalışmalıdırlar.


Duygusal veya davranışsal sorunları olan çocuk ve ergenlerin kendilerine veya başkalarına karşı silah kullanma olasılığı diğer çocuklara göre daha fazla olabilir. Çocuğunun çok agresif olduğundan veya ruhsal bir sorunu olabileceğinden endişelenen ebeveynler, çocuk ve ergenler ile çalışan ruh sağlığı uzmanlarına erişmek için gereken adımları atmalıdırlar.

Sağlıklı yaşamak her çocuğun temel hakkıdır!


Adli Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Komisyonu



 

Kitapçığı indirmek için:


PDF
Ateşli Silahlar ve Çocuklar-
.pdf
Download PDF • 136KB

Görseller



123 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page