Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanımız Sayın Prof. Dr. Neslihan İnal hocamız, Independent Türkçe ve Haber Global'e verdiği röportajlarla pandemi sürecinde çocuk ve gençlerin psikiyatrik durumunu değerlendirdi.
Son iki yıldır pandeminin etkisi ile arttı
Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal'a göre son yıllarda ruhsal sorunlarla kliniklere getirilen çocuk ve genç sayısı giderek artmış durumda.
Hızlı dijitalleşme, teknoloji bağımlılıklar, sosyal hayattan kopma gibi çağın problemlerinin son iki yıldır süren pandeminin etkisi insan üzerinde ciddi bir etki oluşturduğunu ifade eden İnal, "Artış, bunlara bağlı olabilir. Pandemiyle beraber kaygı sorunları, depresyon, sınav başarı kaygısı gibi problemler daha da artmaktadır. Ancak ülkemiz genelinde yapılmış son iki yıla ait bir genel veri yoktur" dedi.
"Depresyon ergenlikteki kız, hiperaktivite okul çağındaki erkek çocuklarında yaygın"
Çocuk ve ergen psikiyatrisi kliniklerine sıklıkla kaygı bozuklukları, sınav kaygısı, yeme sorunları, depresyon, dikkat eksikliği, ekran bağımlılığı, sosyal kaygılar, okul reddi, kimlik sorunu nedenleriyle aileleriyle birlikte çocuk ve gençlerin müracaatta bulunduğu bilgisini veren İnal, her yaş grubunda farklı sorunların diğerlerine oranla daha çok görülebileceğini kaydetti.
Depresyon, kaygı sorunları, yeme bozuklukları gibi sorunların daha çok ergen grupta görülen başlıca psikiyatrik sorunlar olduğunu aktaran İnal, "Cinsiyet dağılımı her bozuklukta farklıdır. Örneğin depresyon ergenlikte kızlarda sıkken dikkat eksikliği ve hiperaktivite okul çağında erkeklerde sıktır, keza otizm erkek cinsiyette daha sık görülmektedir" ifadelerini kullandı.
Haber Linki:
Kaygıları Boylarını Aştı
Kaynak:
Comentarios