Değerli Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Meslektaşlarımız,

Bu yıl 11-15 Haziran’da Zürih’te gerçekleştirilen EFPT (The European Federation of Psychiatric Trainees) toplantısına Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği’nin desteği ile Dr. Gonca Özyurt katılmıştır. Psikiyatri asistan birliklerinin bağımsız federasyonu olan EFPT’nin etkinlikleri arasında yer alan asistan değişim programına ilişkin Dr. Gonca Özyurt’un hazırladığı açıklama aşağıdadır.

2014 yılı için, asistan isteyen Anabilim dallarının EFPT’ye programlarını bildirme dönemi Eylül ayında ve değişim programı ile başka kliniklere gitmek isteyen asistanların başvuru dönemi ise Kasım ayındadır.

Asistan değişim programıyla ilgilenen uzmanlık öğrencileri veya Anabilim Dalları Dr. Gonca Özyurt ( Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. ) ile iletişim kurarak ve EFPT web sayfasını (http://www.efpt.eu/staticpages/index.php?page=exchange) inceleyerek daha geniş bilgiye ulaşabilirler.

Bu değişim programı kapsamında asistan almayı isteyecek anabilim dalları için talep formu ve programlara bir örnek olarak, başvuru süresi dolmuş olan 2013 yılı değişim programı duyurusu aşağıdaki bağlantılarda yer almaktadır.

EFPT 2014 Country Info Document TO FILL

EFPT 2013 Ağustos-Aralık Değişim Programı Duyurusu

Saygılarımızla,

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği

EFPT - DEĞİŞİM PROGRAMI

EFPT (The European Federation of Psychiatric Trainees) psikiyatri asistan birliklerinin bağımsız federasyonudur. İlk kez 1992’de Londra’da 9 farklı ülkeden 16 psikiyatri asistanının oluşturduğu federasyonun bu yıl 30 farklı Avrupa ülkesinden delegesi vardır. EFPT, Avrupa’da psikiyatrinin tüm bölümlerindeki asistanlarına hizmet sunmaktadır. Avrupa’da doktorların ve hastaların artan yer değiştirmesini (mobilitesini) göz önüne alan EFPT delegeleri Haziran 2011’de Prag’da “Exchange” isimli çalışma grubunu oluşturmuştur. Avrupalı psikiyatristlerin ilk değişim programı olan bu program kişisel deneyimle, kültürlerarası profesyonel değişimi ve Avrupa psikiyatri asistanları arasında dayanışmayı artırmayı hedeflemektedir.

Değişim programının amaçları:

-Psikiyatrinin kültürlerarası yaklaşımlarına farkındalığı arttırmak,

-Farklı ülkelerin klinik, araştırma ve eğitim faaliyetleri ile ilgilenmek,

-Farklı ruh sağlığı sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak,

-Farklı hastalık belirtileri ve tedavi seçenekleri deneyimi kazanmak,

-Farklı bir asistanlık programı üzerinde deneyim kazanmak,

-Akran grubu içinde sosyalleşmek, iletişim ağını güçlendirmek ve iş-yaşam dengesi ile ilgili başa çıkma stratejilerini tartışmaktır.

Ülkemiz psikiyatri ve çocuk psikiyatri asistanları da delegesi olduğumuz EFPT’nin değişim programından yararlanabilirler. Bu amaçla, www.efpt.eu adresinden Exchange kısmında ilan edilen programlara başvurarak, ilan edilen ülkedeki kliniklere gidebilirler.

Bu yıl Exchange Çalışma grubuna katılan ülkemize, belirttiğimiz süre ve koşullara göre, olabilirse bu başvuru döneminden itibaren, farklı Avrupa ülkelerinden asistanlar gelebileceklerdir. Asistanların ülkemizde kalma süreleri en az 2 hafta olmak koşuluyla çalıştığımız klinik ile belirlenebilir. Programda aslında gelen asistanla ilgilenen kişiler asistanlardır; ancak gerektiğinde danışmanlık yapacak ve programdan sorumlu bir öğretim üyesi olacaktır ve bu kişinin ismi de EFPT değişim programına bildirilecektir.

Başvurular yılda iki kez olabilmektedir; Ocak-Temmuz için başvurular Eylül ayının sonuna kadardır. Başvuru için, program koşullarını belirtmek amacıyla Country info document formunun doldurulması gerekmektedir. Klinikler, bu formu doldurarak gönderdiklerinde Türkiye EFPT delegeleri (Necip Çapraz, Deniz Ceylan ve Gonca Özyurt) değişim programına başvuruyu sağlayacaklar ve kabul edilirse o dönem ilan edilen Exchange Programme için başvuracak asistanları beklemeye başlayacaklardır. Bu program aracılığıyla asistan gelmesini isteyen klinikler, EFPT delegeleriyle e-posta aracılığıyla iletişim kurarak yapılabilecekleri değerlendirebilirler.

EFPT Çocuk Psikiyatrisi Delegesi İletişim Adresi:

Dr. Gonca Özyurt

DEÜTF Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD